Roosendaal

Betere openbare verlichting zorgt niet altijd voor meer veiligheid op straat

Wethouder Jeffrey van Agtmaal monteerde de laatste armatuur op een van de slimme lichtmasten (foto: Gemeente Woensdrecht)

Kitty Joachems Kitty Joachems

Inwoners van de gemeente Roosendaal voelen zich niet overal veilig. Vooral donkere of slecht verlichte plekken dragen bij aan een onveilig gevoel. Dat zegt VLP-raadslid Eric de Regt in een brief aan het college. Hij vraagt namens zijn partij om meer en betere openbare verlichting in het buitengebied, vooral langs de fietspaden.

“Kijk eens naar de aanpak van de gemeente Woensdrecht”, schrijft hij. “Daar gaat de verlichting tijdelijk aan als fietsers gebruik maken van de fietspaden. Inwoners daar zijn er zeer content over en het draagt bij aan zowel objectieve als subjectieve veiligheid.” Maar daar is de gemeente Roosendaal het niet helemaal mee eens.

Schijnveiligheid

“Veiligheid kan alleen worden gewaarborgd als er sprake is van sociale controle. Als we donkere gebieden verlichten zonder dat er controle is vanuit de omgeving of andere weggebruikers kan dit leiden tot schijnveiligheid. Dat moeten we voorkomen”, antwoordt de gemeente. “Natuurlijk klopt dat laatste maar met verlichting is het zeker nooit onveiliger”, vindt De Regt.

Kwetsbaar

De Regt verwijst in zijn vragen ook naar de schoolgaande jeugd die gebruik maakt van onverlichte fietspaden en wegen. “Zij voelen zich onveilig en zijn bovendien kwetsbaar in het verkeer. Door het ontbreken van openbare verlichting bestaat de kans dat automobilisten hen niet of pas (te) laat opmerkt.”

Donkerte ook respecteren

De gemeente Woensdrecht koos een aantal jaren geleden voor slimme en duurzame verlichting. De lampen langs het fietspad branden niet langer dan strikt noodzakelijk is. Dat lijkt De Regt ook voor Roosendaal een geschikte oplossing. De gemeente vindt echter dat verlichting niet alles oplost. “We moeten ook donkerte respecteren. Dat is van belang voor zowel de gezondheid van de mens als voor het milieu”, aldus de gemeente Roosendaal.

LED-lampen

Overigens kiest de gemeente altijd voor LED-lampen bij het vervangen of uitbreiden van verlichting. En de gemeente kijkt ook naar waar slimmere verlichting toepasbaar is. In het antwoord zegt de gemeente te denken aan dimmen op basis van verkeersaanbod of weersomstandigheden. “We bekijken en beoordelen elke melding die binnenkomt over dit onderwerp. Als het nodig is nemen we maatregelen om de onveiligheid of het gevoel van onveiligheid weg te nemen”, zo schrijven ze in hun antwoord.