Roosendaal

Roosendalers stellen ideale burgemeester samen: zichtbaar, daadkrachtig en niet altijd strak in het pak

Foto van de ambtsketen van de gemeente Roosendaal

De ambtsketen van de gemeente Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

De inwoners van Roosendaal willen dat de nieuwe burgemeester een ‘Trouwe Beschermer’ en een ‘Enthousiaste Aanvoerder’ is. Ze zoeken iemand die zichtbaar, benaderbaar en daadkrachtig is. De nieuwe burgemeester mag de dorpen niet uit het oog verliezen. En hij of zij hoeft niet altijd strak in het pak te verschijnen.

Meer dan duizend inwoners vulden in november de vragenlijst in. Ze gaven aan wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe burgemeester. Aan het eind van de vragenlijst kregen deelnemers een typering te zien van de burgemeester die het best bij hun mening past. Het grootste deel van de deelnemers (43%) kwam uit op een ‘Trouwe Beschermer’. Het type ‘Enthousiaste Aanvoerder’ werd door 32% gekozen.

Trouwe Beschermers richten zich op de uitdagingen van vandaag. Ze vinden het belangrijk om te beschermen wat bekend en vertrouwd is. Bij dreigend gevaar ondernemen ze liever snel actie dan dat ze lang praten. Ze zijn van het kaliber “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.”

Enthousiaste Aanvoerders worden getypeerd door het opzoeken van grenzen. Zij hebben hun blik gericht op de toekomst, schuwen verandering niet en betrekken anderen graag bij hun plannen. Hun motto: “alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Hard optreden en gevoelens laten zien

De inwoners van de gemeente Roosendaal zijn het op een aantal vlakken met elkaar eens als het gaat om hun nieuwe burgemeester. Zo geven zij de voorkeur aan een burgemeester die zijn of haar gevoelens laat zien. Maar ze vinden het ook belangrijk dat de nieuwe burgemeester iemand is die hard optreedt bij dreigend gevaar, snel actie onderneemt en handhaaft bij overlast. Ze zien het liefst een burgemeester met een informele houding, die een burgervader/-moeder is in plaats van een bestuurder.

Naast de vragenlijsten zijn er ook straatinterviews gehouden met jongeren. Ook zij zien graag een burgemeester met een informele houding. Hij of zij hoeft wat hen betreft ook niet elke dag strak in het pak te verschijnen. Volgens de jongeren mag de burgemeester zelf weten wat hij of zij aantrekt. Een trainingspak gaat de jongeren te ver. Maar een nette spijkerbroek met een trui is wat hen betreft prima.

De vragenlijsten bevatten ook open vragen. Bijvoorbeeld: ‘als u de burgemeester van Roosendaal één plek in de gemeente zou kunnen laten zien, welke plek zou dit dan zijn en waarom?’ Dan blijkt dat veel mensen de burgemeester mee willen nemen naar de Markt die in de volksmond steevast de Oude Markt wordt genoemd.

Maar ook de rest van het centrum en de dorpen worden genoemd. “De dorpen die horen bij Roosendaal zodat ze niet vergeten worden.” En ook de wijken scoren hoog. “Ik neem de burgemeester mee naar de Westrand…gezien als probleemwijk, maar volgens mij een wijk met potentie en kansen, waarin geïnvesteerd moet worden. De Westrand een prachtige groene wijk die ooit zeer geliefd was. Wonen op de grens tussen centrum en buitengebied.” Eén van de jongeren verwoordt het treffend tijdens de straatinterviews. “Het is belangrijk dat de burgemeester ook de buurten ontdekt. Hoe wij in elkaar zitten per buurt. Want elke buurt zit hier wel anders in elkaar.”

Zoals de huidige burgemeester

‘Als ik denk aan de nieuwe burgemeester van Roosendaal, dan zie ik iemand die…’ Op deze open vraag antwoordt iemand “zoals de huidige burgemeester, zichtbaar en benaderbaar. Iemand die zich laat zien op momenten die tellen en die niet bang is karakter te tonen. Ik wil geen formele bestuurder aan het roer in mijn stad, maar iemand met persoonlijkheid die zich vrij voelt om zich te mengen met de lokale bevolking.”

De inwoners van de gemeente Roosendaal zijn het op veel punten met elkaar eens. Maar op enkele onderwerpen zijn er ook verschillen. Zo wil een deel van de inwoners een burgemeester die als stabiele factor dient, terwijl een ander deel de voorkeur geeft aan een burgemeester die een enthousiaste vernieuwer is. Voor het laatste is een lichte voorkeur. En ze zijn het ook niet helemaal met elkaar eens of de burgemeester zich moet focussen op de uitdagingen van de toekomst of op die van vandaag. Een nipte meerderheid kiest dan toch voor iemand die zich richt op de uitdagingen van vandaag. Als inwoners moeten kiezen of de nieuwe burgemeester moet gaan voor het beste resultaat of een goede sfeer dan wint toch het beste resultaat. Al is het maar met een klein verschil.

Wat verder nog opvalt in het onderzoek is dat inwoners uit een lijst van zeven kenmerken er twee konden selecteren die hun gemeente typeert. Het vaakst komen dan ‘betrokken’ en ‘divers’ naar voren. De kenmerken die het minst zijn aangeklikt zijn ‘bruisend’ en ‘trots’.

Met alle antwoorden uit de vragenlijst en de straatinterviews met jongeren is nu de gemeenteraad aan zet. Zij verwerken de uitkomst in een profielschets waarin beschreven staat aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen. Deze profielschets biedt Sebastiaan Hamans aan, aan de Commissaris van de Koning. Hamans (CDA-raadslid) doet dat als voorzitter van de vertrouwenscommissie tijdens een buitengewone raadsvergadering op 22 januari 2024.