Roosendaal

Om deze reden tekende Forum voor Democratie het manifest niet

Kitty Joachems Kitty Joachems

Sinds donderdagavond staat het kunstwerk dat in het teken staat van inclusie op een prominente plek in het HUIS van Roosendaal. Het kunstwerk staat symbool voor het manifest ‘Iedereen Gelijk, Voorkom Discriminatie’ dat discriminatie en racisme veroordeelt en streeft naar gelijke kansen voor iedereen. Het kunstwerk, gemaakt door Marijke Maas, maakt het manifest zichtbaar en tastbaar.

Het manifest was in de vorige raadsperiode een initiatief van voormalig raadsleden Naima el Azzouzi (GroenLinks) en Jeroen van den Beemd (VVD). Destijds is afgesproken dat college en raad aan het begin van elke raadsperiode samen stilstaan bij de standpunten omtrent discriminatie en racisme. Op dat moment hebben ook bijna alle fracties het manifest ondertekend. Maar de handtekening van Forum voor Democratie ontbreekt.

Fantastisch

Fractievoorzitter en raadslid Corrie van Leerzem benadrukt dat ze blij is met het manifest. “De intentie is heel mooi. Dat artikel één van de grondwet wordt aangehaald en dat dat nu tastbaar is gemaakt met dit kunstwerk is fantastisch. En het is heel goed om inwoners daar ook bij te betrekken”, zegt ze. “Ook wij vinden dat we mensen niet mogen uitsluiten op basis van hun afkomst, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur en genderidentiteit, visuele auditieve handicap, leeftijd, psychische problematiek, laaggeletterdheid of chronische ziekte”, zegt Van Leerzem. Ze somt de gronden op die vanuit de Grondwet in het manifest zijn overgenomen.

Onvolledig

“Maar op inhoud hadden we graag iets aan het manifest willen toevoegen. Want niet alle gronden zijn vermeld, we missen er twee”, aldus Van Leerzem. Ze doelt op politieke gezindheid en lichamelijke integriteit. Dat maakt het manifest voor haar partij onvolledig.

Politieke kleur

Haar partij vindt het heel belangrijk dat mensen geen negatieve gevolgen ondervinden van hun politieke kleur. “We leven in een maatschappij waarin demonisering een hot item is. Het is heel jammer dat dit niet in het manifest is opgenomen”, vindt Van Leerzem.

Lichamelijke integriteit

En ook het niet uitsluiten van mensen op basis van de keuzes die zij maken over hun eigen lichaam mag volgens Forum voor Democratie niet ontbreken in het manifest. Van Leerzem: “niemand mag worden buitengesloten omdat die rookt of drinkt, wel of niet sport, tatoeages of piercings heeft of wel of niet gevaccineerd is.” Ze denkt terug aan de coronaperiode. “Ook in onze gemeente kozen mensen ervoor om zich niet te laten vaccineren”, vertelt ze. “Ook deze mensen horen bij onze inwoners. In die periode voelden ze zich letterlijk buitengesloten. Ze mochten niet binnen omdat ze geen vaccinatiebewijs konden laten zien.”

Te laat

Tijdens het opstellen van het manifest zat Forum voor Democratie nog niet in de Roosendaalse raad. Daarom probeerde Van Leerzem om dit onderwerp op de agenda te zetten van de gemeenteraad. “Ik moet de hand in eigen boezem steken want ik was te laat met mijn verzoek”, zegt Van Leerzem. “En de raad maakt dan alleen een uitzondering als de meerderheid dat goed vindt.” Ze had een aantal medestanders maar het waren er niet genoeg om een meerderheid te vormen. “Daardoor was het niet meer mogelijk om de discussie over het aanpassen van de tekst nog te voeren. Uiteraard draag ik in de volgende raadsperiode onze punten opnieuw aan. Als de tekst van het manifest dan is aangevuld zet ik heel graag ook onze handtekening eronder”, besluit Van Leerzem.

Beluister hier het interview met Forum voor Democratie-fractievoorzitter en raadslid Corrie van Leerzem

Lees ook: Roosendaals kunstwerk symbool voor gelijke rechten