West-Brabant

Vuurwerkregels gemeenten in West-Brabant niet overal hetzelfde

Foto: Pixabay

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Het is weer december. Sinterklaas is de deur uit, kerst staat vóór de deur en dat betekent ook dat oud en nieuw weer zijn intrede doet. Het is de avond van de Top2000, de oudejaarsconference, oliebollen en champagne. Maar ook voor de vuurwerkliefhebbers is het een knallend feest, letterlijk, want na twee jaar geen eigen vuurwerk, mag iedereen nu zelf weer vuurwerk afsteken. Maar wat zijn nou de regels per gemeente?

In heel West-Brabant mag, zoals de landelijke regel luidt, vanaf 29 december vuurwerk gekocht worden. Het vuurwerk afsteken mag echter pas vanaf 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Maar er wordt vaak al buiten die uren flink geknald. En iets daar is niet iedereen blij mee. De discussie over een algeheel vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones wordt steeds vaker gevoerd. Ook in onze regio. Sommige gemeentes hebben hier al plannen voor, maar nog nergens zijn deze echt al concreet.

De gemeente Bergen op Zoom zou graag vuurwerkvrije zones binnen de stad zien, al leek het er eerste instantie op dat deze er niet zouden komen. De gemeente wil dat burgers zelf aangeven waar zij graag een vuurwerkverbod zouden hebben. Daarom is het dit jaar mogelijk om een straat of locatie aan te geven die vuurwerkvrij zou moeten zijn, is te lezen op de Facebookpagina van de gemeente. Een locatie opgeven is mogelijk tot 19 december.

Voorlopig geen vuurwerkvrije zones in Roosendaal

In Roosendaal zou politieke partij GroenLinks graag vuurwerkvrije zones binnen de gemeente zien. De partij had daar in 2019 al een een motie over ingediend. “Omdat een algeheel vuurwerkverbod nog een stap te ver was, wilden we laten onderzoeken hoe Roosendaal op de meest veilige en gezonde manier met vuurwerk om kan gaan”, legde raadslid Christian Villée aan Omroep ZuidWest uit.

Maar vuurwerkvrije zones zitten er, net zoals een algeheel verbod, voorlopig nog niet in. De mening over het vuurwerk werd niet door iedereen gedeeld. Bovendien zouden er niet genoeg boa’s en politieagenten zijn om te handhaven op vuurwerkvrije zones. “Dat is jammer, want zonder een dergelijk beleid kunnen we hen die dat nodig hebben moeilijk beschermen”, verklaarde het raadslid.

Politiecontroles

Ook in Woensdrecht komen er geen vrije zones of een vuurwerkverbod. De landelijke regels zijn duidelijk volgens de gemeente. Ze hopen, dat door politiecontroles op illegaal vuurwerk en het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden, de jaarwisseling rustig zal verlopen. Datzelfde geldt voor Halderberge, Etten-Leur en Zundert. De gemeente Moerdijk zou graag een vuurwerkverbod willen invoeren, maar dat gaat de komende jaarwisseling in ieder geval nog niet gebeuren. Simpelweg omdat het te kort dag is.